27. november 2024

Ny strategi: Danmark skal styrkes som rumnation

UCPH Lighthouse

Af Marianne Thellersen, Koncerndirketør for Innovation og Entrepreneurship på DTU, Lone Ryg Olsen, Erhvervsdirektør på Aarhus Universitet og Andreas Blohm Graversen, Vicedirektør for innovation og erhvervssamarbejde på Københavns Universitet

Mandag d. 18. november præsenterede regeringen en ny rumstrategi. Målet er at rumforskning skal styrke det dansk forsvar og skabe nye løsninger på jordens klima-, natur og biodiversitetskrise. Fokus i strategien er på at skabe flere succesfulde virksomheder ved at styrke forskning, innovation og teknologiudvikling i rumsektoren og på universiteterne.

Regeringen skal have ros for at styrke et vigtigt forskningsområde. Danmark blev rumnation for 25 år siden, da den første danske satellit Ørsted gik i kredsløb om jorden. Siden er det gået stærkt, og Danmark er i dag langt fremme med rumforskning. Der findes i dag omkring 240 danske virksomheder, som beskæftiger sig med områder relateret til rumteknologi, og som samlet omsætter for knap 6 mia. kr. Bl.a. Elon Musk’ selskab Starlink har vist, at sådanne private virksomheder i disse år får en større rolle i udforskningen af rummet.

Den nye strategi sikrer større, strategiske investeringer til rumforskningen, hvilket derved følger anbefalingerne fra Mario Draghi. I september kom den italienske økonom og tidligere direktør for den Europæiske Centralbank og italiensk premierminister, Mario Draghi, med en ny rapport om den europæiske konkurrenceevne. Draghi-rapporten sætter en tyk streg under, at Europa skal satse mere på innovation og iværksætteri, hvis vi skal klare os i den globale konkurrence med USA og Kina, der investerer store summer i teknologiudvikling og innovation.  

Regeringen kan overveje at styrke flere danske forskningsområder på samme måde som rumsektoren. De danske forskningsinstitutioner har fx allerede udviklet mange nye klimateknologier, som virker i laboratorierne, og som er klar til at blive testet i praksis. Det gælder fx biokul, klimavenlige afgrøder og robotter, som kan bidrage til en mere klimavenlig landbrugsproduktion. Som Draghi pointerer, bør vi satse på at få nye teknologier hurtigt ud af universiteterne og afprøvet i samfundet, hvor det kan gøre gavn for klimaet – og den europæiske konkurrenceevne.    

Se strategien for rumforskning og -innovation på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside

Emner