Kommercialisering af opfindelser

KU Lighthouse kan hjælpe dig igennem hele processen for kommercialisering, hvis du har lavet en opfindelse. 

 

 

Kommercialiserings​​processen trin-for-trin​​​

 

Ansatte ved Københavns Universitet som laver en opfindelse, skal (i henhold til loven) anmelde opfindelsen til KU Lighthouse.

Hvis du tror, du har lavet en opfindelse, skal du udfylde en Invention Disclosure Form (IDF) og e-maile den underskrevne IDF til KU Lighthouse (techtrans@adm.ku.dk).

Husk at få underskrifter fra samtlige KU-ansatte opfindere samt din/jeres institutleder(e). Vær derudover opmærksomme på at anføre eventuelle studerende, hvis de også er potentielle medopfindere.

He​nt Invention Disclosure Form her

 

 

KU Lighthouse registrerer din anmeldelse og kontakter dig for at aftale et møde. Hvis nogle af dine medopfindere er ansat uden for KU, tager KU Lighthouse kontakt til de relevante organisationer.

 

 

Når du har anmeldt din opfindelse, har KU Lighthouse to måneder til at vurdere, om KU vil overtage rettighederne til opfindelsen og starte patenterings- og kommercialiseringsprocessen.

Vurderingen består typisk af en ekstern patentérbarhedsvurdering og en vurdering af opfindelsens kommercielle potentiale – og altid med inddragelse af dig som opfinder. I vurderingen indgår faktorer som ekspertise, tid, marked, financiering, data og publikationsplaner.

Desuden undersøger KU Lighthouse, om der findes aftaler, der kan have indflydelse på en eventuel kommercialisering. Dette kunne, for eksempel, være en samarbejdsaftale, en material transfer agreement eller betingelser i forbindelse med forskningsbevillingen.

På baggrund af den samlede vurdering afgør KU Lighthouse, om KU skal overtage rettighederne til opfindelsen og dermed forsøge at kommercialisere den.

Alle udgifter afholdes af KU Lighthouse.

 

 

Hvis KU overtager rettighederne, tilrettelægger KU Lighthouse sammen med dig en patenterings- og kommercialiseringsplan under hensyntagen til dine ønsker om publicering og videre arbejde med opfindelsen.
Læs mere om patentering og publicering under punkt 7.​

Det er vigtigt, at du tidligt i forløbet overvejer, om du ønsker at stifte eget selskab baseret på opfindelsen.
Læs mere under Start egen virksomhed​

Hvis du ikke ønsker at starte egen virksomhed, vil KU Lighthouse opsøge virksomheder, der kunne ønsker at lave en licensaftale.

Afhængig af den konkrete plan, vil KU Lighthouse bl.a. tage kontakt til eksterne parter som kan være interesserede i at tage licens på, samarbejde om eller investere i opfindelsen.

  • Du skal være indstillet på at deltage i møder med potentielt interesserede kommercielle partnere.
  • Du er den faglige ekspert, og samarbejdet med dig er afgørende for projektets succes.

Derudover skal du og KU Lighthouse sammen overveje, hvilke forsøg eller undersøgelser, der vil gavne projektet. Det kan f.eks. være eksperimenter, der mindsker risikoen for at projektet ikke lykkes. Men det kan også være forsøg, der underbygger og styrker patentansøgningen. I nogle tilfælde kan KU støtte dette med Proof of Concept midler.

Innovationsfondens Innoexplorer​ midler kan også bruges til sådanne kommercielt-rettede projekter, de kan være en naturlig forlængelse af en PoC-bevilling fra KU.

Eksperimentelt arbejde kan udføres af dig og dine kollegaer, eller det kan udliciteres. Alle udgifter afholdes af KU Lighthouse.

 

 

Når en interesseret licenstager er identificeret, forhandler KU Lighthouse en licensaftale med denne. KU Lighthouse tager sig også af det efterfølgende arbejde med at vedligeholde aftalen.

Licensaftalen kan være med en eksisterende virksomhed eller med din egen spin-out virksomhed, hvis du har valgt at starte en sådan.

Hvis afkastet fra licensaftalen giver overskud, bliver det delt i tre: én tredjedel til KU, én tredjedel til instituttet (eller institutterne) og én tredjedel til opfinderne. 

 

 

Hvis KU ikke overtager rettighederne til opfindelsen, beholder du ejendomsretten til din (andel af) opfindelse(n), og du kan frit disponere over den. Det betyder også, at du selv skal afholde alle udgifter til patentering og kommercialisering.

Dit arbejde med dette skal ligge uden for de timer, du arbejder for KU, og skal foretages uden brug af KU’s faciliteter. Bemærk, at KU stadig har ret til en del af overskuddet, hvis det lykkes for dig at kommercialisere din opfindelse.

KU Lighthouse har samlet disse råd til dig, der ønsker selv at kommercialisere din opfindelse.

 

 

​Du behøver ikke at frygte, at patentering vil forsinke publiceringen af din forskning. KU Lighthouse lægger sammen med dig en plan for patentering og publicering.

Da man ikke kan patentere noget, der allerede er helt eller delvist offentliggjort, er det dog vigtigt, at du kontakter KU Lighthouse tidligst muligt, så vi sammen kan lægge en plan.

En ”offentliggørelse” er for eksempel:

  • Artikler
  • Plakater (f.eks. fra videnskabelige konferencer) 
  • Power Point præsentationer, som er delt med personer uden for forskningsgruppen på KU
  • Seminaroplæg 
  • Offentlige møder om resultatet, hvor der er flere end opfinderkredsen til stede.
  • YouTube-videoer
  • Specialeforsvar 
  • Ph.d forsvar

Er du i tvivl om hvorvidt dine aktiviteter kan tolkes som en offentliggørelse, eller hvordan du skal håndtere fortrolige oplysninger i forbindelse med speciale- og ph.d.-forsvar, ​​så kontakt KU Lighthouse.

 

 

KU Lighthouse lægger sammen med dig en plan for patentering af din opfindelse. Du skal være indstillet på at samarbejde tæt med den eksterne patentagent om udformning og vedligehold af patentansøgningen.

Du er den faglige ekspert, og dit bidrag er afgørende for en god patentansøgning. Sammen med patentagenten sørger KU Lighthouse for at holde dig opdateret og informeret om vigtige deadlines, så du og KU Lighthousei god tid kan forberede svar til myndighederne mm.

Alle udgifter afholdes af KU Lighthouse​.

Læs mere om patentering på Patent- og Varemærkestyrelsens hjemmeside.

Flowchart over processen​​: