Offentlig råd og fonde

Det danske forskningsrådssystem består af tre bevillingsgivere med hver deres profil og formål:

  • ​​​​​​​​​​​​​​​​​Danmarks Frie forskningsfond
  • ​​​​​​​​​​Innovationsfonden
  • ​​​​​Danmarks Grundforskningsfond

Dertil kommer en række mindre puljer udbudt af ministerier og styrelser – ikke kun i Uddannelses- og Forskningsministeriet.

 

Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) udbyder virkemidler til forskere med stærke CV'er på forskellige karrieretrin.

​​​​​​​​​​​​​​​​​Rådet støtter grundforskning og anvendt forskning, så længe der er tale om ansøgninger baseret på forskernes egne idéer af høj international kvalitet.

Om Danmarks Frie Forskningsfond

DFF består af en bestyrelse og fem faglige råd, der tilsammen dækker hele det faglige forskningslandskab:

  • Forskningsrådet for Natur og Univers (FNU)
  • Forskningsrådet for Teknologi og Produktion (FTP)
  • Forskningsrådet for Sygdom og Sundhed (FSS)
  • Forskningsrådet for Kultur og Kommunikation (FKK)
  • Forskningsrådet for Samfund og Erhverv (FSE)

Tilskudsmuligheder

DFF udbyder en række forskellige virkemidler. Vær opmærksom på, at det er forskelligt hvilke virkemidler, der udbydes af de enkelte faglige råd (fremgår af opslaget). 

DFF giver 44% i overhead bidrag til Danske universiteter.

DFF-Forskningspro​​j​​ekt 1 og 2

Der findes to typer forskningsprojekter, der først og fremmest adskiller sig fra hinanden på størrelsen af bevillingsrammen, hvoraf Forskningsprojekt 2 er størst og Forskningsprojekt 1 er mindst.

DFF-International Postdoc

Virkemidlet henvender sig til talentfulde forskere i starten af deres karriere og udbydes af alle 5 faglige råd. Stipendiet bliver givet til forskere, der som postdocs arbejder mindst halvandet af to år på et eller flere universiteter i udlandet. Med dette virkemiddel ønsker rådet at fremme excellencen hos unge forskere ved at opfordre dem til at indgå i internationale netværk som led i deres karriereudvikling. Virkemidlet uddeles på tværs af rådene.

Sapere Aude: DFF-Forskningsleder

Sapere Aude er et karriereprogram for særligt talentfulde yngre forskere. DFF-Forskningsleder (Sapere Aude Starting Grant), sigter mod at give dygtige yngre forskere mulighed for at udvikle deres forskningsidéer og opbygge et team omkring sig. Virkemidlet giver mulighed for at forfølge nytænkende og ambitiøse mål. Virkemidlet uddeles på tværs af rådene.

Øvrige virkemidler

Alle rådene uddeler Ph.d.-stipendier til forskning uden for universiteterne, og nogle af rådene har deres egne mindre virkemidler: FSS udbyder Delestillinger og Skolarstipendier, FKK udbyder virkemidlerne Tidsskrifter og Forskernetværk og FSE støtter Forskningsophold i udlandet.

Læs mere om Danmarks Frie Forskningsfonds virkemidler på deres hjemmeside​.

Opslag

Alle virkemidler annonceres i ét årligt opslag, der typisk offentliggøres om sommeren. Bemærk, at der er forskudte ansøgningsfrister afhængigt af råd og virkemiddel.

 

 

​Innovationsfonden investerer i idéer, viden og teknologi, der kan bidrage til vækst, beskæftigelse og løsning af centrale samfundsudfordringer i Danmark.

Fondens investeringer lægger op til samarbejde mellem forskellige aktører og favner bredt over værdikæden, dvs. fra grundlagsskabende forskning med strategisk sigte til mere markedsnær og direkte anvendelig forskning.


Tilskudsmuligheder

Fonden udbyder virkemidler til forskere på alle karrieretrin, og virkemidlerne spænder fra ph.d.-stipendier til større projekter - fra emnespecifikke opslag til virkemidler, hvor emnet er frit, så længe det har anvendelsessigte.

Innovationsfonden giver 44% i overhead bidrag til Danske universiteter.

Innovationsfonden investerer i tre overordnede investeringstyper - Grand Solutions, Talenter og Vækstprojekter.

Grand Solutions

Grand Solutions kan søges af både offentlige forskningsinstitutioner, små og store virksomheder og øvrige offentlige institutioner, både danske og internationale. Innovationsfonden prioriterer en høj grad af samarbejde mellem disse parter. Der investeres i projekter på over 5 mio. kr. indenfor følgende to typer opslag:

Temabaserede opslag: Der findes tre bevillingstyper og der investeres i projekter som falder under et af fondens prædefinerede fokusområder (se boks til højre og i de aktuelle opslag).
Åbne opslag: Investeringer der ikke er bundet til et specifikt tema, men er åbne over for alle gode ideer.

Innoexplorer

Forskere på KU der har et forskningsresultat med kommercielt potentiale kan søge Innovationsfondens program Innoexplorer. Man kan søge om 0.5-1,5 mio. kr. (inkl. overhead) til et projekt af op til 12 måneders varighed. Midlerne skal bruges til at modne forskningsresultaterne med henblik på kommerciel eller samfundsmæssig udnyttelse.    Du kan læse mere om programmet på Innovationsfondens hjemmeside.

KU Lighthouse screener alle ansøgninger fra KU med henblik på at tildele en støtteerklæring. Ansøgere skal derfor fremsender en Expression of Interest og inviteres til at præsentere projektet til KUs Innoexplorer planel. Panelet vurderer, om ansøger tildeles hjælp til udarbejdelse af en fuld ansøgning og en støtteerklæring, se processen og deadlines nedenfor. KU’s InnoExplorer panel, består af prodekaner samt forretningsudviklere fra Lighthouse.

Bemærk: Ansøgere, der ønsker at genansøge med et Innoexplorer projekt, som i en tidligere runde har fået afslag eller som søger en yderligere bevilling for et Innoexplorer projekt, som allerede har modtaget en bevilling (samme overordnede projekt), skal ligeledes fremsende en Expression of Interest.

Proceduren er nærmere beskrevet i miniguiden her.

Innovation har udmeldt foreløbige frister for Innovationsfondens program ’Innoexplorer’ for året 2025, som forventes bekræftet i løbet af december. Nedenfor fremgår KU’s frister for den interne evalueringsproces i forlængelse frister.


Deadlines

2025 Runde 1 Runde 2 Runde 3

E- grant åbner *)

2. januar 27. marts 23. august

‘Expression of Interest’  indsendes

Deadline: kl. 12:00

8. januar 3. april 4. september
KU Præsentations dag - Please save the date 13. januar 8. april 9. september
Innovationfondens frist for indsendelse
(via E-grant) *)

Deadline: kl. 12:00

30. januar 24. april 24. september

KU ‘pitch’ træning

Uge 9-10 Uge 21-22 Uge 43-44

Innovationfondens ‘pitch’ *)

Uge 11-13 Uge 23-25 Uge 45-47

*) Foreløbige frister jf. Innovationfondens hjemmeside, tjek hjemmesiden for evt. opdateringer.

Har du spørgsmål til processen eller ønsker du at diskutere din ansøgning med os, kan du kontakte Hanne Elmelund (Hanne.Elmelund@adm.ku.dk) eller en af de øvrige innovationspartere. Det er altid en fordel at være i god tid inden den interne frist for at have god tid til sparring.

Talenter

Investeringer til støtte af forsknings- og iværksættertalenter. Der findes to investeringstyper:

Erhvervsforsker, som via udbud af ErhvervsPhD og Erhvervspostdoc støtter forskeruddannelse i tæt samarbejde mellem universiteter og erhvervsliv. Postdoc-projekter kan vare 1-3 år (eks. barselsorlov), mens ph.d.-stipendierne er 3-årige, hvor stipendiaten ansættes i virksomheden og deler sin tid ligeligt mellem virksomheden og universiteter. Som udgangspunkt ejer virksomheden den IPR, der skabes i projektet.
Iværksætterpilot, som tilbyder finansiel støtte og sparring til nyuddannede kandidater med innovative iværksætterideer.
Vækstprojekter (Innobooster)

Vækstprojekter kan søges af SMV’ere og forskere med en god udviklingsplan til en forretning. Deltagelse i programmet skal føre til udvidelse af SMV’ens eller forskerens muligheder enten via nye produkter eller serviceydelser, nye arbejdsprocesser eller ved nye metoder til salg, marketing eller organisering af virksomheden.

Opslag

Innovationsfonden har en række årlige ansøgningsfrister. Alle opslag findes på Innovationsfondens hjemmeside.​​

Grand Solutions opslås to gange årligt med ansøgningsfrist for temabaserede opslag i marts og for det åbne opslag i juni.
Der er to årlige ansøgningsfrister for Erhverspostdoc-projekter, ErhvervsPhD-projekter og Iværksætterpilot i marts og september. Endvidere er der ansøgningsfrist for offentlige ErhvervsPhD- og Erhvervspostdoc-projekter i oktober.
Der er løbende ansøgningsfrist for Innobooster-ansøgninger.
Sidst men ikke mindst er Innovationsfonden med til at udmønte forskningsbevillinger i samarbejde med råd og fonde i andre lande.

Note: Innovationsfonden arbejder bevidst med begrebet investering fremfor støtte, tilskudsmuligheder eller virkemidler. Der er tale om det samme, men vigtigt at bruge ’investeringer’ i teksten , når I skriver ansøgningen.

 

 

Danmarks Grundforskningsfond har til formål at skabe"optimale rammer for banebrydende forskning, som skabes ved at lade de bedste forskere prøve kræfter med de problemer, de brænder mest for".

Fondsmidler gives til forskere, der har udsigt til at kunne gøre sig gældende med en banebrydende idé på internationalt topplan inden for bevillingsperioden. 

​​​​​​​​​​​​Fondens filosofi er at "de optimale rammer for banebrydende forskning skabes ved at lade de bedste forskere prøve kræfter med de problemer, de brænder mest for". Emnet er derfor frit. ​

Tilskudsmuligheder

Støtten kommer først og fremmest til udtryk gennem oprettelse af Centres of Excellence, men herudover har fonden også søsat en række aktiviteter, der har været særlig rettet mod at øge internationaliseringen af dansk forskning.

Danmarks Grundforskningsfond giver 44% i overhead bidrag til danske universiteter.

Centres of Excellence​

Grundforskningsfondens primære virkemiddel er Centres of Excellence. Bevillingerne ligger typisk mellem 50 og 60 mio. kr. over seks år med mulighed for forlængelse i 4 år. Der vil som oftest være krav om en betydelig medfinansiering. Centerlederen skal være bakket op af et stærkt team og have stærke internationale samarbejder, gerne på tværs af fag. Sidst men ikke mindst skal man have en banebrydende idé, der kan bære en så stor og langvarig investering.

Niels Bohr professorater

Virkemidlet har været udbudt under lidt forskellige overskrifter og ændret sig lidt over tid. Formålet med bevillingerne er at tiltrække topforskere fra forskningsinstitutioner i udlandet til Danmark med henblik på at styrke faglige miljøer og internationalisering af dansk forskning. Der er tale om 5-årige bevillinger på i omegnen af 25-30 mio. kr.

Andre tilskudsmuligheder

Fonden har ganske få virkemidler ud over Centres of Excellence-programmet og de udbydes ikke regelmæssigt som centrene. Eksempler på andre virkemidler, der tidligere har været udbudt, er initiativer til understøttelse af forskningssamarbejder med eksempelvis Kina, Indien og Frankrig.

Opslag

Danmarks Grundforskningsfond har ansøgninger til Centres of Excellence med 2-3 års mellemrum. Fondens andre virkemidler slås ikke op regelmæssigt og vil i mange tilfælde være kun den ene gang og ikke komme igen.

Alle opslag kan findes på fondens hjemmeside​.

 

 

Uddannelses- og Forskningsministeriet

  • E​​​UopSTART
    Yder tilskud til danske virksomheders og videninstitutioners forberedende arbejde med at deltage i udvalgte europæiske forskningsprogrammer
  • International Network Programme 
    Et led i internationalisering af dansk forskning, herunder opfølgning på ministeriets bilaterale aftaler om forsknings-, teknologi- og uddannelsessamarbejde med såkaldte 3. lande
  • Støtte til arktisk forskning
    Skal fremme dansk og grønlandsk arktisk forskning inden for alle videnskabelige hovedområder og uddeles årligt af Grønlands Naturinstitut efter opslag. Der kan søges om støtte til ph.d.- og postdoc-stipendier.
  • Udlodningsmidler​ (de tidligere Tips- og lottomidler)
    Efter ny aftale om fordeling af udlodningsmidlerne kan der ikke længere søges udlodningsmidler i Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Miljøministeriet

  • Miljøstøtte til Arktis
  • Udeler støtte til projekter inden for fire hovedområder: miljø og sundhed, effekter af klimaændringer, biodiversitet og bæredygtig udnyttelse af de levende ressourcer samt lokale miljøforhold.
  • MUDP - Miljøministeriest Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram
    Tilskud til demonstration af miljøteknologiske løsninger i fuldskala indenfor områderne; vand og klimatilpasning, forebyggelse og genanvendelse af ressourcer, renere luft, mindre støj, færre problematiske kemikalier, og industriens miljøindsats.

​Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Klima-, Energi og Forsyningsministeriet

  • Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP)
    Udvikling og demonstration af energiteknologi med særligt fokus på forsyningssikkerhed, et renere miljø, omkostningseffektivitet og udnyttelse af erhvervspotentialer på området. Tilskud gives til energiteknologier eksempelvis bioenergi, vindenergi og geotermi.

Udenrigsministeriet

  • Ministeriets støtte til udviklingsforskning er organiseret i DANIDA og udmøntes i samarbejde med forskningsinstitutioner og tænketanke. Formålet er at opbygge forskningskapacitet i udviklingslandene og at skabe ny viden, som kan være med til at afhjælpe udviklingsproblemer i prioritetslandene.

Børne- og Undervisningsminiteriet

  • Børne- og Undervisningsministeriet​ yder via udlodningsmidler (tidligere tips- og lottomidler) støtte til aktiviteter og nye tiltag inden for undervisningsområdet g​ennem projekttilskud, bl.a. inden for områderne naturfag, matematik, iværksætteri, fremme af IT, klima, sund livsstil og motion

Kulturministeriet

Socialstyrelsen

  • Administrerer en række ansøgningspuljer. Puljerne er meget anvendelsesorienterede, men der ønskes der nogle gange forskeres deltagelse. Hold dig orienteret om åbne puljer på styrelsens hjemmeside.

 

Følg med her